Parasta koiralleni Kouluta koiraasi koiran omalla kielellä

Opettele koiran kieli, ja huomaa, miten helppoa kouluttaminen on

  • Opettele koiran kieli, ja huomaa, miten helppoa kouluttaminen on

Koiranongelmat johtuvat yleensä kielimuurista, omistaja ei ymmärrä koiraa eikä koira omistajaa.

Lenkillä koira vetää, sanot älä vedä! Koira menee kuraiseen paikkan ja huudahdat, ei sinne! Tulet kotiin ja koirasi hyppii sinua vasten, sanot älä hypi! Syöt pöydän ääressä ja koira tulee viereesi, sanot mene pois! Koira haukkuu, sanot lopeta!

Kuulostaako tutulta? Yksikään edellä sanottu käsky ei opeta koiralle mitään, ellet ole opettanut mitä käsky todella tarkoittaa. Koirankoulutuksessa käsky on sanallinen vihje. Kun annat koiralle vihjeen, eleellä tai sanallisesti, koira tietää, mitä siltä odotetaan, koska sille on opettu vihjeen merkitys. Älä vaadi koiraltasi mitään, mitä et ole sille opettanut.

Koiran kieli on enimmäkseen elekieltä ja hyvin huomaamatonta. Kun kaksi koiraa kohtaa, ne käyttävät elekieltä, kertoakseen toiselle omasta tarkoituksestaan. Ne haistelevat maata, kääntävät kylkensä, lähtevät kylki edellä, pää alhaalla ja kiertäen kulkemaan toista kohti, pitäen etäisyyttä. Tällä ne viestittävät toiselle, etteivät ole vihamielisiä. Kun kaksi koirantaluttajaa kohtaa, ei koiralle anneta edes mahdollisuutta kommunikoida toisen koiran kanssa. Hihna kiristyy jo kun taluttaja näkee toisen koiran, vaikka koira ei ole sitä vielä huomannutkaan. Hihnan kiristyminen kertoo koiralle, että meitä jännittää. Lyhennämme hihnaa ja nyppäämme siitä, saadaksemme koiran lähemmäksi, aiheutamme koiralle kipua tai ainakin epämiellyttävää oloa ja ohitushetkellä molemmat koirat haukkuvat ja tempovat narussa. Syystä, että emme antaneet niille edes mahdollisuutta kommunikoida, vaan viemme ne väkisin kohti tiukassa remmissä, jopa etujalat ilmassa.

Tämän tilanteen voisi hoitaa toisin: Kun näet toisen koiran tulevan vastaan, kutsu koiraasi (älä käytä hihnaa) ja anna sille makupala, poistu jalkakäytävältä metsän puolelle tai tien toiselle puolelle ja syötä koiraasi, kun se katsoo toista koiraa. Näin annat sille mahdollisuuden väistää ja palkitset koiraasi hyvästä käytöksestä. Lisäksi ruoka saa aikaan hyvänolon tunteen joka yhdistyy tilanteeseen. Kun toistat tätä riittävästi, koirasi alkaa tarjoamaan sinulle kontaktia, kun se huomaa toisen koiran. Tällaisen koiran kanssa on jo paljon mukavampi lenkkeillä.

Koiran kielen opettelu kannattaa aloittaa kotona. Kun koira tulee luoksesi, anna sille makupala, vaihda paikkaa ja kun koira tulee perässä, palkitse. Kun koira sitten tulee luoksesi oma-aloitteisesti (tarjoaa luoksetulokäytöstä) voit liittää käytökseen vihjesanan, tänne. Käytä iloista ääntä. Esimerkin mukaan koiralle voidaan opettaa kaikki muutkin asiat. Välttämättä et tarvitse sanoja ollenkaan, kehonkieli ja elevihjeet riitävät, esim. OneMind dogs metologia perustuu elekielleen, jolla koulutusidean keksiä koulutti agilityä kuurolle koiralleen.

Koirasi elämänlaatu paranee ja siitä tulee rauhallisempi ja iloisempi, kun se huomaa, että ymmärrätte toisianne. Parasta mitä koirasi tietää tulee olla sinä!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Koira oppii kuuntelemaan sanoja ja sävyjä, kunhan sille höpötellåän. Kohta se muutamasta eleestä tai ilmauksesta oppii ennakoimaan, väistelemään epämieluista, iloisesti odottelemaan mieluista. Meillä on sakemanni, jota ei juurikaan komennella, rupatellaan vain. Se on yhtenä porukasta miltei aina mukana, milloin konsertissa milloin ravintolassa. Ja tietenkin metsälenkeillä se omaksuu aivan erilaisen roolin ja sen mukaisen käytöksen. Se haluaa olla yksi laumasta, se vaatii oman osuutensa, mutta se ymmärtää tilanteiden erot.

Käyttäjän VirveSikil kuva
Virve Sikilä

Hyvä Jyrki, nähtävästi teillä kielimuuria ei ole, vaan kommunikointi saksanpaimenkoiran kanssa on luontevaa. Kaikkien koiranomistajien pitäsi opetella kommunikoimaan koiransa kanssa. Se on sitäpaitsi hauskaa ja palkitsevaa itsellekin ja koiran hyvinvoinnille ensiarvoisen tärkeää.