Parasta koiralleni Kouluta koiraasi koiran omalla kielellä

Tarjoanko rescue-koiralle kodin?

  • Tarjoanko rescue-koiralle kodin?

Oletko ajatellut antaa rescue-koiralle kodin? Toivon, että tiedät mitä olet tekemässä ja olet valmis siihen kaikkeen työhön ja vaivannäköön, minkä tuo olosuhteisiinsa syytön eläin tarvitsee.

Rescue-koirasivuilla näemme surullisin silmin kuvaajaa katsovia toinen toistaan suloisempia ja surullisempia koiria. Niiden elämä on ollut täynnä kurjuutta, ihmisten välinpitämättömyyttä ja väkivaltaa  ennen rescue-tarhaan pääsyä. Ne ovat oppineet pelkäämään ihmistä, niitä on laiminlyöty ja pahoinpidelty, eivätkä ne osaa luottaa ihmiseen. Tarhassa ne ovat ahdistuneita, passiivisia ja niiden elämänilo on kadonnut. Tarhaan pelastuneiden emojen pennut oppivat emoltaan pelon ihmistä kohtaan.

Sitten joku perhe tai ihminen heltyy näihin kuviin ja päättää antaa edes yhdelle näistä hyvän elämän. Koira tulee uuteen kotiin, se on aluksi arka, pelokas ja jälleeen vieraassa paikassa, vieraiden ihmisten, äänten ja hajuen maailmassa. Siltä odotetaan kiitollisuutta hyväntekijäänsä kohtaan ja hyvää käytöstä. Kun koira sitten joudutaan jättämään yksin työpäiväksi, se tuhoaa asuntoa, huutaa yksinään. Lenkillä se hyökkäilee toisia koiria kohtaan ja murisee ihmisille. Hyväntekijä on ihmeissään ja pahoillaan, miettien miksi koira käyttäytyy näin hyvästä hoidosta huolimatta?

Onko tuolle pelastetulle koiralle annettu mahdollisuus itse tutustua uuteen kotiinsa rauhassa ja palkiten. Onko sille juteltu rauhoittavasti ja palkittu hyvästä käytöksestä. Entä onko sille annettu mahdollisuus ulkoilla pitkässä narussa rauhallisessa paikassa omaan tahtiinsa, että se saisi tutustua uuteen ympäristöönsä. Osaako uusi omistaja lukea koiran käytöstä ja vahvistaa sen heikkoja eleitä, joilla se yrittää rauhoittaa itseään. Pystyykö uusi omistaja kertomaan koiralle, että ei ole enää mitään pelättävää, minä pidän sinusta nyt huolen. Jos pystyt vastaamaan näihin kysymyksiin kyllä, niin voit edelleen harkita rescue-koiran ottamista. Jos epäilet taitojasi, suosittelen perehtymään ongelmakoirien käsittelyyn, koirien kieleen ja rauhoittaviin signaaleihin. Lisäksi toivon, ettei kukaan ota rescue-koiraa ensimmäiseksi koiraksi tai kokeillakseen taitojaan.

Rescue-toiminnan tarkoitus on tarjota kovia kokeneille koirille loppuelämän hyvä koti. On surullista lukea toiminnan sivuilta tarinoita, joissa koira on palautettu rescue-tarhaan ja sen esittelytekstissä edellytetään seuraavalta omistajalta taitavaa koiranhallintaa, ilmenneiden käytöshäiriöiden takia. Tällainen ei enää ole eläinsuojelua, vaan väärinymmärretyn puollustuskyvyttömän eläimen kurjan elämän jatkamista.

Eläinrakkaus ei saa olla oman hoivatarpeen tyydyttämistä! 

Aito eläinrakkaus on kykyä ymmärtää eläimen kieltä ja taitoa kommunidoida eläimen kanssa, halua ja kykyä tarjota sille turvallinen elämä, jossa se voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä onnellisena yhdessä omistajansa kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Koirat jo kirjoittavat Uuteen Suomeen, mikäli minä tunnistan tuon kuvasi oikein. Voisitko kertoa oletko vasen vai oikea tassuinen?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olisikohan joissakin tapauksissa kuitenkin armeliaampaa päästää koira lepoon ja antaa se viimeinen piikki?

Jarmo Kejonen

Mitä enemmän rescue-koiria pelastetaan sitä enemmän niitä tuotetaan.

Käyttäjän KatiHirsikangas kuva
Kati Hirsikangas

Kuinka? Kerro toki miten olet päätynyt tähän?

Olen aikaisemmin kirjoittanut pitkän bloggauksen näistä harhaluuloista koskien rescuetoimintaa jossa myös asiaa tästä "Rescuetoiminta edistää pentutehtailua ja koirien hylkäämistä"

Blogini löytyy täältä palvelusta sekä bloggerista. Tuo "Luulo ei ole tiedon väärti" kirjoitus löytyy:
http://tassunpohjia.blogspot.fi/2015/03/luulo-ei-o...

Käyttäjän KatiHirsikangas kuva
Kati Hirsikangas

Eikö kaikissa tapauksissa ole tarkoitus tarjota koiralle hyvä koti.... Rescuetoimintaa ja sen kautta kotiutuneita koiria ei pidä eriyttää yhdeksi ryhmäksi. Jokaiselta koiranottajalta tulee edellyttää sitoutumista - ja koiraa kauppaavalta harkintaa ja perehtymistä minne koira sijoitetaan.

Koiran vikahan se harvemmin on jos omistaja luopuu koirasta. Eikä rescuetoiminta ole ainoa alue missä koira ei lopulliseen kotiin päädy. Apulat yms ovat täynnä yksityisiä ilmoutuksia jossa koiralle etsitään uutta kotia "pitovaikeuksien, muuttuneen elämäntilanteen" yms vuoksi. Myös kasvattajille palautuu koiria jatkuvasti. Mielestäni se on vain hyvä että jos koira syystä tai toisesta joutuu etsimään uuden kodin että ollaan rehellisiä ja kerrotaan mahdollisista ongelmista mitä koiran kanssa voi tulla. Pahimpia ovat nämä Apula-ilmoittelijat jotka ovat valmiita heittämään koiransa kelle tahansa eivätkä kerro miksi. "Pitovaikeudet" usein tarkoittavat juuri taitamattomasta koirankäsittelystä ja koulutuksen puutteesta johtuvia ongelmia. Ongelma halutaan sysätä eteenpäin eikä uudelle omistajalle haluta kertoa totuudenmukaisesti asioista - pääasia on että koira saadaan omista nurkista pois. Uusi omistaja onkin sitten ihmeissään ja pian koiralle taas etsitään uutta kotia.

Vastuulliset rescuejärjestöt sitoutuvat tukemaan omistajia ja etsimään uuden kodin jos tilanne sitä vaatii - oli syy mikä tahansa. Miten se muka on "väärinymmärretyn puollustuskyvyttömän eläimen kurjan elämän jatkamista."?

Käyttäjän VirveSikil kuva
Virve Sikilä

Silloin se on "väärinymmärretyn puollustuskyvyttömän eläimen kurjan elämän jatkamista" kun ei osata kohdella koiraa oikein, eikä osata lukea sitä eikä vahvistaa oikeita asiota. Minä en suinkaan ole rescue-toimintaa vastaan, päinvastoin. Seuraava koirani saattaa jopa olla rescue, eläinsuojelu on minullekin tärkeää. Mutta jos koiralle uudessa kodissa muodostuu ongelmia, eikä perhe hae niihin apua, niin tilanne pahenee ja saattaa olla, ettei ongelmaa enää pystytä korjaamaan. Kirjoitukseni tarkoitus oli saada ihmiset näkemään rescue-koiran hankinta oikein silmin. Toivon, että kaikki, jotka ottavat rescue-koiran, perehtyvät riittävästi koiran haastavuuteen. Näin ei aina ole ja silloin koiran kurja elämä jatkuu. Rescue-toiminnan tarkoitus on hankkia koiralle hyvä loppuelämän koti ja uuden omistajan täytyy ymmärtää, että tämä saattaa vaatia häneltä panostusta, saadakseen koiran luottamuksen. Blogisi kirjoitus on oikein hyvä ja toivottavasti moni rescue-koiraa harkitseva löytää ja lukee sen ennen päätöksen tekoa.